1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1.5 млн. т. царевица чакаме тази година

1.5 млн. т. царевица чакаме тази година

 

Тази година се очертава рекордна в добива на царевица, твърди министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме.
Добивите на царевица през тази година ще бъдат около 1 500 000 тона, което напълно ще задоволи вътрешните потребности и ще даде възможност за експорт, каза министърът.

Мехмед Дикме допълни, че в страната има 300 000 тона семена за посев на царевица, които са остатък от пролетната сеитба.

Междувременно стана ясно, че рез последните три години в шуменския Земеделски институт са направени изпитания на повече от 50 сорта и хибриди сорго от чужбина, за да се създаде изходен селекционен материал за местните условия. Соргото е алтернативна зърнена култура, която замества царевицата в храната за животните и е значително по-евтина от традиционните фуражи, използвани у нас.

Соргото е растение с висока сухоустойчивост и пластичност и е много издръжливо при неблагоприятни климатични условия. То е добра храна за всички видове животни, защото е богата на протеин и по хранителна стойност се равнява на царевицата. Освен че изисква значително по-малко средства за производство, соргото има и около 25 процента по-дълъг период на съхранение от зърното, обясниха научни работници./.monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.