1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 172 000 тона зърно прибрано в Русенско

172 000 тона зърно прибрано в Русенско

Жътвата приключи вчера, средният добив от декар е 310 кг.

 

172 000 тона пшеница са прибрали в хамбарите русенските земеделци, съобщи шефът на областната служба "Земеделие и гори" Михаил Бобчев. Жътвата приключи вчера, средният добив от декар е 310 кг.

Зърното е с качество около и малко под средното, заяви Бобчев. Не е покълнало и само за първите прибрани количество се е наложило да се сушат. Въпреки проливните дъждове пшеницата не е похабена и е със средни хлебопекарни качества.

Добивите с най-ниски за последните 5-6 години, когато от декар се прибирах 350-370 кг. Отчетените 310 кг в Русенско обаче са равни на средните за страната, въпреки че областта беше най-силно пострадала от пороите. Засетите бях обаче рекордните 579 000 дка, от които пропаднаха само 23 000. Според Бобчев сравнително добрите резултати се дължат най-вече на бързото прибиране на зърното, за което земеделците вече разполагат с най-модерна и високоефективна техника. "През 90-те години жътвата приключваше на 10-15 август, сега при това голямо закъснение завърши в първите дни на месеца. Броят на комбайните не се е увеличил с повече от 20%, но тези 20% нови машини ожънаха половината от есенниците. Един модерен комбайн жъне по 400-500 дк на ден, докато старите едва стигат 150", обясни Бобчев.

По данни на областната земеделска дирекция най-високи са добивите на пшеница в общините Сливо поле и Русе. Рекордьори са кооперациите в Тетово и Бабово, които отчитат над 450 кг от декар. Доста по-високи от средните резултати имат и кооперациите в Глоджево и Батишница./в. "Утро"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.