1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 20 сорта ягоди показаха на изложение производители

20 сорта ягоди показаха на изложение производители

 

20 сорта ягоди и посадъчен материал бяха показани на изложение в Берковица, организирано от местната община и областната служба за съвети в земеделието в Монтана. Производителите от берковския край, където климатичните условия за отглеждане на червените плодове са най-благоприятни в страната, заявиха, че ще продължат да разширяват площите с ягоди.

На изложението беше коментирана изкупната цена на ягодите, която сега е под миналогодишната. На едро ягодите се търгуват по 1 лев и по-надолу в зависимост от качеството. Големите фирми често забавят изкупуването и принуждават малките производители да продават продукцията си под себестойността й. Берковските производители понасят загуби и от търговски трикове на продавачи в столицата и големите градове, които слагат на некачествена стока с надпис "Берковски ягоди", макар тези ягоди да не са отгледани в берковския край.

До момента в първия за страната масив на капково напояване в берковското село Боровци са набрани по 1 300 кг от декар. Очаква се добивите да достигнат 1 800 кг/дка, заяви управителят на фирмата Димитър Младенов. Той поясни, отглежда край Боровци 260 декара с ягоди от елитни италиански сортове, а продукцията се изнася в чужбина./bgsever.info

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.