1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 210 лева за тон да струва пшеницата иска Националният съюз на земеделските кооперации

210 лева за тон да струва пшеницата иска Националният съюз на земеделските кооперации

Исканата цена е разумна и няма да доведе до повишаване на цената на хляба

 

210 лева за тон да бъде цената на пшеницата от есенната реколта, искат от Националния съюз на земеделските кооперации в България. Управителният съвет на съюза призовава производителите до края на юли да се въздържат от продажбата на зърно на цени по-ниски от предложените.

Исканата цена е разумна и няма да доведе до повишаване на цената на хляба, твърдят от съюза, тъй като в момента цената достига 320-340 лева на тон. Тази есен реколтата ще е по-добра в сравнение с миналите години, съобщи главният секретар на съюза Петър Николов.

Производителите очакват среден добив от около 320 килограма на декар, което означава общо над 3 милиона тона пшеница и 800 хиляди тона ечемик от цялата страна.

От съюза на земеделските кооперации са убедени, че свръхпроизводство няма да има, тъй като след разпределението на реколтата за семена, фураж, износ и за Държавния резерв, остават около 1.3 млн. тона за хлебния баланс на страната. Търговците още не са предложили изкупни цени, обясни Николов. Предстои да бъде обявена и цената, на която ще се купува зърно за Държавния резерв./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.