1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 406 производители, търговци и винарски изби са заявили участие във Винария 2005

406 производители, търговци и винарски изби са заявили участие във Винария 2005

Годишно у нас се засаждат около 50 хил. дка лозови масиви

 

406 фирми, сред които най-реномираните български производители и търговци от бранша, винарски изби и лозаро-винарски комплекси, са заявили участие в тазгодишната Винария, съобщиха от Международния пловдивски панаир. Според организаторите международното присъствие също е впечатляващо.

Фирмите от България са 180, от които 107 производители. Чуждестранните компании са 226. Най-много са италианските - 80, следвани от френските - 44, и германските - 37.

На Винария 2005 ще се представят водещи в своята област компании и от Австрия, Белгия, Великобритания, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Куба, Норвегия, Португалия, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия и Черна гора, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Холандия, Чехия, Швейцария, ЮАР, Япония.

Утре започват ежегодните национални дегустации на вина, организирани от Националната лозаро-винарска камара. В деня на откриването на изложбата, на традиционния бал на винарите "Вино и любов, любов и вино" ще бъдат обявени носителите на златни, сребърни и бронзови медали, почетни дипломи и дипломи "Вино на годината", както и на голямата награда "Златен ритон", учредена от Международен панаир-Пловдив за най-добрите вина в четири категории.

Вино на стойност $23,3 млн. сме изнесли за Русия през миналата година. Това сочи отчетът на Националната винаро-лозарска камара. Руснаците са изпили 28 млн. литра от гроздовия еликсир, произведен у нас, което е със 7 млн. литра повече спрямо 2003 г. Дотогава сме изпълнявали квотите си за ЕС на 25%, поясни шефът на камарата Никола Николов. За 2004 г. обаче сме реализирали 48% бутилирани вина, или 23,5 млн. л, 35% наливни (7 млн. л) и 25% пенливи (53 хил. л). В следващите 4-5 г. качеството на виното ще се повиши и ще се отворят нови пазари, прогнозира Николов. Това ще стане, след като винарите започнат производство от новите лозови масиви. Годишно у нас се засаждат около 50 хил. дка, като 35 хил. дка от тях са по САПАРД. /в-к Пари

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.