1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 500 ферми произвеждат екопродукти у нас

500 ферми произвеждат екопродукти у нас

Допустим е само ръчен труд и използване на естествени торове, което допълнително оскъпява производството.

 

Около 500 ферми, разположени на 50 хектара, земя развиват биологично чистото земеделие у нас, сочат данните на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Най-много производители в момента има в района на Централна Стара планина.

Според националната стратегия по околна среда до 2007 г. делът на сертифицираната екологична продукция у нас трябва да стигне 10% от общото селскостопанско производство, а до 2014 г. - до 30%.

Сред най-търсените екологични продукти, които изнасяме в Германия и Холандия, са етерично-маслените култури, ягоди, чай, пчелен мед, оранжерийни зеленчуци и пшеница за преработка. Пренаситеният европейски пазар и високите ветеринарно-санитарни норми обаче, не допускат българското краве мляко и други биологично чисти животински продукти. Въпреки това, според експертите, нишата ни в ЕС са овчето и биволското мляко и сирена.
Цените на екологично чистите продукти обаче са с 20-30 % по-високи от произведените стоки по конвенционален път.

От 450 до 500 лева струва сертифицирането на средноголяма ферма, която произвежда растителни биологични продукти, съобщи шефът на фондацията за биологично земеделие "Биоселена" Стоилко Апостолов. Тя е основана през 1996 г. и е един от консултантите за въвеждане на екологично земеделие.

Според експертите на "Биоселена" преминаването към органично производство на земеделска продукция минава през няколко основни етапа. Процесът започва с посещение от екип на фондацията в стопанството, където се извършва анализ на състоянието на площите и условията и се прави заключение дали е подходящо за развитието на биологично земеделие. Всички дейности, които извършва "Биоселена", са безплатни и включват консултации, преглед на стопанството, специализирано обучение по агроекология и биологично земеделие, разработване на агроекологични планове, които се изискват по мярка 1:3 на програма САПАРД за директни плащания на стопаните.

Преди да се обърне към контролния орган производителят не трябва да е използвал хербициди и пестициди през последните 3 г. Допустим е само ръчен труд и използване на естествени торове, което допълнително оскъпява производството.

Със съдействието на Института по биологично земеделие ­ Швейцария, досега у нас са сертифицирани около 30 души,  като се очаква до края на годината да станат 40.

По данни на земеделското министерство от следващата година производителите ще могат да получават помощ от 78 лв./дка за плодове и зеленчуци, 44 лв./дка за етерично-маслени култури и по 25 лв./дка за фураж по агроекологичната мярка на Програма САПАРД. Финансовата помощ ще е за 5 години и ще се изрази в компенсиране на по-високите разходи за производство на екологични продукти, твърдят експертите от земеделското министерство./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.