1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 6000 т череши очакват в Кюстендилско

6000 т череши очакват в Кюстендилско

Въпреки че късните сортове още не са узрели, в селцата с плодови масиви кипи оживление

 

Черешовата кампания в Кюстендилско стартира вчера, когато отвориха врати първите изкупвателни пунктове в града и околните села за ранните сортове. Те са по-евтини, защото се развалят бързо и не търпят преработка.

На пазара в Кюстендил цената на внесените от Петрич плодове е 1,50 за килограм. Въпреки че късните сортове още не са узрели, в селцата с плодови масиви кипи оживление. По традиция цените се калкулират месец преди същинската кампания. Традиционните изкупвачи са направили сделките още "на зелено". Очаква се цената тази година да бъде между 50 и 60 стотинки за кг. Ниската стойност е обоснована от добрата реколта в цялата страна. "Ние обаче държим качество", твърдят производители в Кюстендилско и се надяват да продадат стоката си на по-добра цена. Очакваните добиви за тази година в цялата област са около 5-6 хил. тона.

Нови фирми и физически лица, които досега не са участвали в кампании, се хвърлят в черешарството. "Какво да се прави, хората нямат пари" - обясняват от кметството. Според посветени печалбата от пункт е около 800-900 лева. Според кметската заповед пунктовете ще заплащат по 8 лв. за кв. метър търговска площ в града и по 6,40 лв. в селата. "Чиста проба рекет от общината" - недоволстват собственици. Така кражбите няма да се спрат, казват и стопани на черешови градини. Ежегодна практика е цигански тумби да предлагат крадени череши на ниска цена. Практика е и наемането на мургави берачи от собственици на масиви. За прибирането на черешите роми идват чак от Северна България. Стойността, която се плаща на берачите, е между 15 и 20 стотинки за предаден килограм. Най-сръчните могат да си докарат дневна надница от 20-25 лв. Масово местни хора също излизат в отпуск по време на черешовата кампания и се юрват по масивите, за да докарат приходи към семейния бюджет. Притежатели на пунктове очакват печалби от 3-4 хил. лева, собственици на масиви пък се надяват на приходи от 5-7 хил. лева. Според информирани до 400 лева от декар изкарват производителите на червените плодове./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.