1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 7 юни – Световен ден за безопасността на храните

7 юни – Световен ден за безопасността на храните

Вниманието тази година е насочено към измамните практики в бизнеса

На 7 юни за трети път отбелязваме Световния ден за безопасност на храните, иницииран от Обединените нации. Основната идея зад този ден е, че безопасните храни са от дългосрочна полза за хората, планетата и икономиката.
 
Едно от най-големите предизвикателства по веригата на храните е тяхната сигурност и безопасност. В тази връзка вниманието тази година е насочено към измамните практики в бизнеса с хранителни стоки, тъй като умишлено фалшифицираните продукти са световен проблем и често представляват риск за здравето на потребителите.
 
Дали медът от мащерка действително е от Испания, както пише на етикета? Козето сирене наистина ли е направено от козе мляко? Или с други думи – съдържанието отговаря ли на описанието? Много често продуктите се разреждат, променят или получават добавки, а на етикетите се отпечатват заблуждаващи информации. Особено интересни за престъпните организации са популярни или скъпи продукти, които носят голяма печалба. Залавянето на измамниците се затруднява от дългите вериги на доставки.
 
За да се гарантира, че продуктът е истински и да се осигури проследяването му до производителя, са необходими сложни технологии за химически анализ, както и специализирани софтуерни решения. Международен проект под ръководството на Германския институт за оценка на риска изследва именно такива проблеми, а в него участват учени от Гърция, Малта, Испания, Тунис и Турция. Проектът се финансира от Европейския съюз и ще продължи до 2022 година, а в центъра на вниманието му е разработването на методи за установяването на химическия "пръстов отпечатък" за всеки продукт. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.