1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Аграрното министерство да се обърне към производителите, категорични са арендаторите

Аграрното министерство да се обърне към производителите, категорични са арендаторите

Изкупната цена на зърното е една от основните теми, които сега вълнуват стопаните

 

Членовете на Националната асоциация на арендаторите се събраха, за да дискутират проблемите, които стоят пред тях в навечерието на жътвената кампания. Ще припомним, че Националната асоциация на арендаторите беше създадена през 2002 година с център Плевен. Неин председател е Цветан Михов, а целта на браншовото обединение е да направи необходимото, за да защитава правата на производителите.

Изкупната цена на зърното е една от основните теми, които сега вълнуват стопаните. По-голямата част от 27-те членове на асоциацията от около десетина години се занимават с отглеждането на основните за региона култури - ечемик, пшеница, слънчоглед и царевица. Нямаме сметка от ползването на финансовото подпомагане по линия на САПАРД, категорични бяха арендаторите. Всички по веригата до производителите печелят, но не и ние, а това ще ни доведе до фалит, оплакаха се те на Радослав Илиевски, народен представител от Плевенски район и член на постоянната комисия по земеделие в парламента.

Полза арендаторите не виждат и в ползването на краткосрочните финансови линии на Държавен фонд "Земеделие", тъй като линиите се отпускат твърде късно. Няма никакво съобразяване с агротехническите срокове, заявиха плевенските арендатори и настояха работещите в Министерството на земеделието и горите да не излизат в отпуск през лятото, когато е най-усилната работа на полето. Всички местни арендатори са категорични, че, въпреки изненадите на времето, реколтата в региона за поредна година ще бъде добра. Може би отново най-добрата в страната. Притесненията им са свързани повече с ечемика, който вследствие на падналите проливни дъждове полегна и все още не е достигнал пълна зрялост в някои райони.

Но - категорични са стопаните, критериите за цени, на които се изкупуват и ечемикът, и пшеницата, трябва да бъдат качествените показатели на зърното, а не рекетът на търговци и прекупвачи. Държавата да определи минимални изкупни цени на хлебното зърно, искат част от фермерите.

За други - механизмите за регулиране на пазара на зърното са в субсидирането, но на качествената готова продукция. Това, за което трябва да се погрижи държавата, е създаването на складови бази, сподели Галя Манова, арендатор и член на ръководството на сдружението. Липсата на възможност за по-продължително съхранение на зърното е сред основните причини търговците да налагат по-ниски изкупни цени.

Братята Светлин и Божидар Илчовски от Кнежа арендуват общо над 100 хиляди декара. За да очаква производителят добра реколта, той трябва да работи с добра техника, с добри семена, с добри торове и препарати. Земята Светлин и Божидар Илчовски обработват и със западни, и с руски машини. Трудно, обаче, като всички останали, се справят с непосилните кредити. Цената и на техниката, и на горивата, и на консумативите расте и в крайна сметка изкупните цени трябва да бъдат калкулирани на базата на себестойността на продукцията, категорични са те.

В заредената с напрежение среща арендаторите "изплакаха" болката си пред представителите на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", на Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен и пред Радослав Илиевски, като точно на последния те възлагат надежди да бъде променена нормативната база в селското ни стопанство.

Абсолютна неравнопоставеност между арендаторите и кооперациите има, смята един от най-дългогодишните арендатори Петьо Христов от Ракита. "Обезпеченията, които искат банките, са в повечето случаи непосилни за нас, поясни Петьо Христов. - Ние сме хора, които имаме земя и работим с тази земя. Как да удовлетворим искането на банките за обезпечение с градски имот", пита г-н Христов. Сметката на земеделския производител е много проста - вместо да си купи апартамент за 70 хиляди лева, той си купил трактор. Защото с машината ще обработва земята. А в апартамента ще "затвори" парите, които ще му служат като обезпечение. На какво и защо, питаха арендаторите.

От абсолютното безхаберие и безконтролност върху производството на семена, се оплакаха още стопаните. Защо ни давате субсидии, дайте ни качествени семена, заявиха те. И се обявиха категорично против всеизвестния факт, че през последните години аграрното министерство остави на произвола на съдбата научните институти - факт, който води след себе си негативни последици както от гледна точка на торовете и препаратите, така и от гледна точка на качествената селекция на семена.

Въпросите, поставени от плевенските арендатори, да бъдат разгледани обстойно, обеща Радослав Илиевски. В рамките на проведената среща Преслав Гайдарски, старши експерт в Областната дирекция "Земеделие и гори", запозна арендаторите с определените от Европейския съюз квоти за зърнопроизводителите, както и с условията за създаване на организации на производителите на земеделски продукти./в. "Посредник"

AGRO.BG 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.