1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Анкетират за млечните квоти

Анкетират за млечните квоти

Ефективното й въвеждане в действие може да се очаква да започне от 1 април 2007 год. с изграждането на Национален млечен борд.

 

Кампанията за набиране на информация във връзка със създаването на база данни за производството на краве мляко и определяне на референтни количества - квоти за производство, стартира в област Монтана през ноември миналата година, информира директорът на областната дирекция "Земеделие и гори". Според д-р Димитър Митов съгласно изготвените графици анкетирането на млекопроизводителите трябва да приключи до края на този месец.

През есенните месеци предстои повторна анкета, чиято цел е експериментално да се въведе системата от индивидуални млечни квоти за всеки производител от 1 април 2006 година. Ефективното й въвеждане в действие може да се очаква да започне от 1 април 2007 год. с изграждането на Национален млечен борд. Пред него всички 173 695 млекопроизводители от страната ще бъдат с равен шанс да се включат в системата за разпределяне на индивидуалните млечни квоти, припомни д-р Митов.

Според него и в област Монтана до края на февруари анкетирането ще приключи и тогава ще се разбере колко мляко можем да произвеждаме след като започнат да се разпределят квотите според договорираното с Европейския съюз. От друга страна хората, които отглеждат по 2-3 крави и предават част от млякото на преработвателни предприятия ще попаднат в онази категория стопани, които ще получават според предварителната информация по 500 евро годишно като субсидия за млякото. Те обаче ще искат да бъдат в списъка на другите, така наречени от евробюрократите "полупазарни стопанства", които годишно ще бъдат подпомагани с по 1000 евро в продължение на три години, за да могат да прераснат в "пазарни" стопанства. И вероятно от тези две категории стопани ще се породи проблем.

По време на анкетирането специалистите от дирекцията ще съберат и информация как се изпълнява програмата за развитието на животновъдството в Северозападна България. По нея през 2004 год. са реализирани 4 проекта за инвестиционно кредитиране на обща стойност 66 948 лева, от които субсидията, която няма да се връща е 10 648 лева. По общата програма на ДФ "Земеделие" е успял да вземе инвестиции само един проект на стойност 12 700 лева./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.