1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Арменска компания проявява интерес към българския тютюн

Арменска компания проявява интерес към българския тютюн

Официален домакин на срещата е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България

Представители на най-голямата арменска компания в тютюневия сектор са на официално 5-дневно посещение у нас. Гостите от региона на Арарат правят обстойно проучване на възможностите за закупуване на различните сортове тютюни, които се отглеждат в България.

Официален домакин на срещата е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. Лично председателят на организацията Асен Кичуков се ангажира с разяснителната дейност и представянето на определени сортове пред гостите.

Капацитетът на арменската компания е близо 40 000 тона суровина, пазарите са осигурени в Казахстан, Азербайджан, Средния Азия и Китай. „Качеството на тютюна от тазгодишната реколта е отлично, искаме да стъпим сериозно на вашия пазар“, заявиха гостите от Армения. Те останаха озадачени от факта, че техни колеги изкупуват от българския пазар тютюн със средна цена 3,80 лева на килограм, а за същата продукция в Гърция и Македония дават около 4 евро.

Междувременно стана ясно, че един от най-големите преработватели на бял риган в Република Турция има контакт с представителите на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите от региона на Стара Загора, Асеновград и Първомай, за да предложи суровина като алтернатива на тютюна. Приходите от бял риган надвишават близо 6 пъти разходите за единица площ. Компанията с представителство в Кърджали се опита през пролетта да наложи тази култура в Източните Родопи, но това не даде желаните резултати.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.