1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Асоциацията на зърнопроизводителите има съмнения за картелно споразумение, което диктува ниските изкупни цени на слънчогледа у нас

Асоциацията на зърнопроизводителите има съмнения за картелно споразумение, което диктува ниските изкупни цени на слънчогледа у нас

Въпреки ниските цени на слънчогледа, все още никой не се ангажира с прогноза за поевтиняване на олиото

Асоциацията на зърнопроизводителите има съмнения за картелно споразумение, което диктува ниските изкупни цени на слънчогледа у нас. Това заяви пред БНР председателят на браншовата организация Ангел Вукодинов. Въпреки ниските цени на слънчогледа, все още никой не се ангажира с прогноза за поевтиняване на олиото.

Заради добрата реколта цените на слънчогледа бележат спад в целия свят, признава Вукодинов.

В България са още по-ниски цените и даже се съмняваме дали няма и някакви опити за картел, защото цени от порядъка на 460-470 лева за тон са далеч под себестойността, при положение, че миналата година изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900-920 лева в началото на кампанията.

Въпреки резкия спад в цените, преработвателите не са готови да прогнозират спад в цената на олиото. Отричат и подозренията за картел.

По думите на председател на Сдружението на производителите на растителни масла, Яни Янев, ако цените на външния пазар са по-високи, нашите производители биха могли да продават стоката си за експорт. По-голямото количество слънчоглед се изнася, така че тук не може да се говори, че преработвателите определят цените на слънчогледа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.