1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Автентичният смилянски фасул ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия

Автентичният смилянски фасул ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия

Идеята е да се защитят местните производители

Автентичният смилянски фасул ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия. Това каза кметът на родопското село Събка Миткова, цитирана от Радио „Фокус”.

По думите й, идеята за изработката на етикети, които да показват, че това е истинският смилянски фасул е отдавна. Тя е на кооперацията в селото, която държи правото за географско име „смилянски”.

Миткова посочи, че целта е до празника на фасула, който ще се проведе в края на ноември, етикетите да бъдат готови. Те ще бъдат раздадени на всички производители в зависимост от добива, като идеята е да се защитят местните производители. Има оплаквания от производителите в Смилян, че недобросъвестни търговци, представящи продукцията си за смилянски фасул, подбиват пазара на местните производители и от това най-много страдат местните хора. Те не продават фасула на пътя, а в домовете си и вече имат постоянни клиенти от години.

„Заради недобросъвестните търговци страдат истинските производители, а знаем че смилянският фасул е специален и с право е придобил марката и името, които носи”, каза Събка Миткова.

Тя допълни, че тази година има по-високи добиви, като през миналата година те са били 120 кг от декар, а сега е 150-200 кг от декар. Цените са същите като миналогодишните - 8 лв. на дребния фасул, а на едрия е около 9 лв. Все още обаче реколтата не е прибрана, като стопаните събират качествените бобени зърна от своите ниви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.