1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. БАБ подкрепя намаляването на таваните за директните плащания

БАБ подкрепя намаляването на таваните за директните плащания

Организацията настоява министър Порожанов да преосмисли позицията си

От влизането на България в Европейския съюз мина един програмен период и тече втори. И в двата ОСП беше структурирана по еднотипна философия – силен първи стълб с основна част от бюджета по него. В резултат на това отдавна започналият процес на миграция към градовете рязко се засили. Закриха се много училища в малките населени места, а и много села бяха заличени от картата България. ОСП в този си вид се оказа много мощен катализатор на този процес. Сега сме в период на обсъждане на политиката, която трябва да бъде водена след 2020 г. Въпреки негативните резултати, министърът на земеделието заявява, че България е за запазване на таваните на плащанията в досегашния им вид, а би трябвало да се коментира свалянето им. Земеделските стопани, които станаха свръхмощни икономически и притежават огромно количество собствена земя, придобита именно благодарение на липсата на таван на плащанията в първия програмен период и недостатъчно нисък през втория, ще концентрират повече собственост и така ще продължат да изместват средните и малките земеделци.

Българска асоциация Биопродукти никога не е искала това да се случи отново. Нещо повече – сдруженията в земеделието, които като нас са на това мнение, са над 30.
Българска асоциация Биопродукти настоява:

1. Министърът на земеделието, храните и горите и като цяло Министерски съвет да преосмислят позицията, която българската държава ще отстоява пред ЕК за таваните. В интерес на малките и средни производители, които са гръбнакът на всяка икономика е правителството да промени сегашното положение и да предложи още по-ниски нива. Така Малките и средни стопани ще могат да произвеждат повече от единица площ, защото те създават заетост в селата и захранват местния бизнес, колкото и малък да е.

2. Да бъде завишена площта, върху която се правят преразпределителни плащания и се завиши драстично сумата по тях. Целта е най-малките да бъдат сериозно подпомагани всяка година.

3. За мярка 11 „Биологично земеделие“ да се приложи обвързана подкрепа, защото не е нормално някои с хиляди декари да не продават никаква биологична продукция, а други да са в преход през целия си ангажимент.

Призоваваме всички сдружения в земеделието, които споделят нашето виждане, да изразят категоричната си подкрепа на позицията на Българска асоциация Биопродукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.