1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България е изпреварила Франция в производството на лавандулово масло

България е изпреварила Франция в производството на лавандулово масло

българските производители са удвоили продукцията през миналата година

България е изпреварила Франция в производството на лавандулово масло, съобщи АФП.

През миналата година във Франция са дестилирани около 25-30 т лавандулово масло, докато в България са били произведени над 45 т, показват данните на френския доставчик на ароматни суровини за козметичната индустрия Elixens.

Статистиката на френската компания сочи, че българските производители са удвоили продукцията през миналата година, макар и все още да са далеч от производствените нива, достигнати преди демократичните промени, когато родината ни захранваше със суровина огромния пазар на някогашния Съветски съюз.

От Франция и България идва около три четвърти от световната продукция на лавандулово масло. В периода 2005-2010 г. обаче Франция губи около 50% от лавандуловите насаждения, които са нападнати от специфична бактерия, посочват от Crieppam, център за научни изследвания и експерименти с маслодайни и лечебни растения.

В момента Франция изкупува около 80-90% от произведеното в България лавандулово масло, за да запълни недостига на пазара. Сред основните клиенти са редица козметични фирми, посочва производителят Филип Лисичаров пред агенцията. По думите му, след като България е отнела лавандуловата корона на Франция, сега основното предизвикателство на българските производители е да запазят качеството, за да задържат пазарите си.

Според друг производител - Пламен Станковски, обаче качеството на българското лавандулово масло е застрашено от опитите за увеличаване на добивите и засаждане на нетрадиционни сортове или използването на несертифициран разсад, пише investor.bg.

За разлика от розовото масло, което е ценна суровина за производителите на скъпа парфюмерия и козметика, лавандуловото масло се ползва при производството на по-масова козметика, заради което трябва да поддържа разумни ценови нива.

Според Филип Лисичаров разумните цени са 50-60 евро за килограм, докато през миналата година са достигнати опасно високи ценови нива от 90-100 евро, което е с 15-30 евро повече спрямо цените отпреди 10 години. Появили са се и купувачи, които проявяват интерес към по-евтино лавандулово масло, добивано от хибриден сорт лавандула, която дава по-висок добив за сметка на качеството.

Друг производител – Николай Ненков, пък твърди, че има купувачи, които са готови да платят дори 105-110 евро за килограм качествена продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.