1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България има голям потенциал за развитие на фуражопроизводството и животновъдството

България има голям потенциал за развитие на фуражопроизводството и животновъдството

Снимка:

През 2016-та у нас са произведени близо милион и 200 хиляди тона фуражи

България има голям потенциал за развитие на фуражопроизводството и животновъдството. Въпреки това страната ни е на едва 70 място в света. През 2016-та у нас са произведени близо милион и 200 хиляди тона фуражи. За сравнение 28-те страни-членки произвеждат 153 милиона. Пролетна практическа конференция събра международни експерти във Велинград.

Без съмнение кризата в производството на фуражи от преди години вече е в миналото. Сега обаче браншът е изправен пред други предизвикателства. Едно от тях излизането на Великобритания от Европейския съюз. Страната е един от най-големите пазари и останалите търговски партньори трябва да мислят за допълнителни споразумения. Според Александър Дьоринг от най-голямата организация за фуражопроизводители в Европа българските животновъди все още не разбират възможностите, които имат.

Над 95 процента от соята в Съединените щати е генномодифицирана, същата е картината в Бразилия и Аржентина. Продуктите, които не са ГМО съответно са по-скъпи, защото производството е ограничено.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.