1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България произвежда твърде много царевица

България произвежда твърде много царевица

 

България е една от страните в ЕС, която произвежда твърде големи количества царевица. Това е заключението на Европейската комисия от публикувания в понеделник следобед доклад за състоянията и перспективите на земеделския сектор за 2006 - 2013 г.

Останалите страни, които според Комисията произвеждат твърде много от тази култура, са Румъния, Унгария и Словакия. Брюксел обаче отчита, че след 2009 г. по-доброто интегриране на българския пазар, подобрената вътрешна употреба, а след 2012 г. и задължителното "оставяне настрани" ще подобри ситуацията в страната, каквито са и прогнозите за по-рано присъединилата се към ЕС Унгария.

Според доклада присъединяването на България и Румъния е променило значително ситуацията в ЕС, тъй като двете страни произвеждат почти една трета от количеството, което се произвежда в останалите страни. В други отношения обаче членството на двете страни не е толкова осезателно. Друга част от проучването отчита, че през следващите години все повече царевица ще бъде използвана за производството на биогорива вместо за фуражни цели - което е и част от решението на проблема с излишъка.

Проучването на комисията сочи още, че наваксването на България и Румъния в земеделието ще продължи в следващите години, но застаряващото население на двете страни би могло да забави темповете и да окаже негативно влияние на дългосрочния растеж. Друга прогноза в доклада е, че в европейски мащаб отглеждането на говеда ще намалява, но консумацията на месо ще се покачва. Авторите на изследването отчитат, че общите прогнози за селското стопанство в ЕС са благоприятни, но има някои възможности, които не могат да бъдат предвидени - като например изхода от преговорите със САЩ, Бразилия и Индия за търговско споразумение./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.