1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българска асоциация биопродукти подкрепя зърнопроизводителите

Българска асоциация биопродукти подкрепя зърнопроизводителите

До момента са усвоени под 2 % от средствата по мярка „Агроекология”

Със своя декларация относно проблемите в сектора, Българска асоциация биопродукти се присъединява към протестите, инициирани от Националната асоциация на зърнопроизводителите и подкрепени  от много други земеделски производители в страната.

Биопроизводителите са подготвили и писмо до министъра на земеделието и храните, с което го информират за нерешените им проблеми и поставят своите искания за незабавно предприемане на мерки. В декларацията си  Българска асоциация биопродукти изразява становище, че в министерството и ДФЗ – РА наистина цари хаос и нежелание европейските средства да достигнат до българските земеделци.

Биофермерите изразяват своето огорчение, че въпреки многото проведени срещи в МЗХ и ДФЗ-РА и  множеството обещания, проблемите на биопрозиводителите, кандидатствали по мярка 214, остават нерешени. Липсата на обратна информация от ДФЗ-РА, неполучаването на уведомителни писма, както и отговори на конкретните им въпроси, свързани с  проблемните казуси на множество бенефициенти, висящи от години, необоснованото забавяне на изплащанията, са едни от основните проблеми, посочени в писмото и декларацията.

Българска асоциация биопродукти припомня,  че до момента са усвоени под 2 % от средствата по мярка „Агроекология”, а в същото време множество биопроизводители – растениевъди, пчелари и животновъди – са изправени пред фалит и се отказват от агроекологичните си ангажименти.

В заключение биоземеделците настояват незабавно да бъдат изплатени всички изрядни проекти по мярка 214 на ПРСР и мярка „Агроекология” на САПАРД за 2009 г.,; максимално бързо изчистване на проблемите, свързани с т.нар „Допустим слой” и застъпванията на бенефициентите за 2010 г. и съответно изплащане на полагащите им се субсидии; незабавно сформиране на работна група от експерти от ДФЗ-РА и МЗХ, която да разгледа проблемните казуси за предходни години ; за изработване на ясни критерии и процедури за оформяне на т.нар. „Допустим слой”, който да бъде достъпен за всички земеделски производители по всяко време, както и ясни правила за т.нар „теренни проверки”, които да се извършват в присъствието на бенефициентите и в рамките на съответната стопанска година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.