1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български продукти са шампиони в конкурса „Изборът на потребителя”

Български продукти са шампиони в конкурса „Изборът на потребителя”

Те бяха оценени от най-взискателната публика

Българските продукти са предпочитани, показа отново тазгодишният конкурс „Изборът на потребителите“. В него се състезаваха храни и напитки,  представени от производители и търговци на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив. Както през последните няколко години, така и сега в надпреварата надмощие взеха изделията, предлагани от наши фирми.

Те бяха оценени от най-взискателната публика – потребителите, които имаха възможност да дегустират стотици кулинарни изкушения в Града на виното и деликатесите. До финала достигнаха 25  продукта, презентирани от български изложители, и 13 от италиански.

В категория „Млечните продукти“ фаворити са кисело мляко с каймак, кашкавал от краве мляко „Добротица“, краве масло „Ралица“ и пекорино. Любимец на публиката стана и белият шоколад със син чипс на швейцарска марка, който направи своя дебют на българския пазар по време на „Фудтех 2019“.  Сред тахановите изделия най-вкусни се оказаха халва с карамел и лешникова мока.

Две необичайни предложения - биволски пастет  и билков пастет, са сред победителите в раздела „Консервирани продукти“. Групата се допълва от едросмляна екстра лютеница , айвар, черешово сладко, сладко-кисел сос от годжи бери и дехидратирани плодове. Оспорвана бе конкуренцията сред  месните продукти. Отличени бяха три български вина.

В италианската група финалисти са песто, твърдо сирене, зехтин, сицилиански сладкиш и халва нуга, зеленчукова смес, бадемово брашно, подправки, пюре от шамфъстък, мариновани маслини, кафе, ликьор, вино.

Голямото разнообразие и силната конкуренция в конкурса се дължат на факта, че във „Фудтех 2019“ участваха двойно повече фирми, предлагащи храни, в сравнение с миналата година. Близо 50 винарски изби се представиха на „Винария“. Над 30 изложители се включиха във „Вкусове от Италия“. Градът на виното и деликатесите посрещаше дневно над 7500 посетители в периода 20-24 февруари, когато се проведоха изложенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.