1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските храни не са опасни

Българските храни не са опасни

Нашите производители произвеждат продукти с висока степен на пречистване

"Българските храни не са опасни. Навлязоха обаче много добавки в храните, които все пак са химически вещества", обяви през седмицата ст.н.с. д.р Росица Еникова, ръководител на лаборатория "Микробиология на храните". Тя посочи като пример българските консерви, които могат да траят повече от 10 години и бе категорична, че при тях няма консерванти.

Като продукт, в който се влагат добавки, д-р Еникова даде за пример суровото месо по щандовете. Това е продукт, който има неестествено червен цвят, който се дължи на влагането на солите на натрия, полифосвати и други съединения.

Д-р Еникова попита дали някога е имало кайма, която да е с трайност повече от 36 часа. Сега обаче трайността на този продукт може да стигне до 10 дни и това е резултат от добавки.

Проблемът биологичните замърсители на храните придобива особена острота, защото се увеличават топлите сезони и се променя биологичното и екологичното разнообразие. Един от основните източници е повишаването на температурите, което води до по-голяма заболеваемост на животните. С всеки градус повишаване на температурата, заболеваемостта от салмонелоза се увеличава с 5 до 10 % в страните от нашия регион. В летните сезони цялата микрофлора на храните се активизира. По-високата температура дава импулс микробите да се размножават повече. Ако в нормални условия микробите се размножават за 20 минути, то при топло време това размножаване отнема 10 минути. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.