1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските производители трябва да получават субсидия от 136 евро на кутия буби

Българските производители трябва да получават субсидия от 136 евро на кутия буби

 

Според директора на Регионалния център за научноприложно обслужване на бубарството във Враца проф. Наум Петков с влизането на страната ни в Европейския съюз през 2007 година българските стопани трябва да са достигнали годишно производство на 3000 тона пашкули, каквото производство сме имали преди 50 години. Според проф. Петков българските производители трябва да получават субсидия от 136 евро на кутия буби, а стоката да се заплаща отделно. Това, разбира се, не е сигурно в обозримото бъдеще, но научното звено във Враца ще започне да дава консултации за модела на модулните стопанства и черничевите градини за желаещите да оглеждат копринените буби. Според него страната ни трябва да запълни тази ниша в Европа, защото имаме опита и традицията от векове.
 
От Съюза на бубохранителите твърдят, че за да може да тръгне чаканият с месеци проект, трябва да дадат целева гаранция, че средствата ще бъдат изхарчени по предназначение. Именно това е била причината досега стартът на проекта да е отлаган. Възможността е намерена чрез ипотека, а инвеститорът е обещал да уреди проблемите със старта. Две застрахователни компании щели да поемат ипотеката.
 
Информацията за настоящата година е, че евентуално през март може да стартира подписването на договорите с желаещите да гледат буби. Засега желание са изявили над 250 стопани от Северозападна България и над 3000 в страната. Според първоначалните сметки те могат да си докарат до 2000 долара печалба от 25 кутии буби.
 
Но за това кандидат-бубарите трябва да имат определена материална база, която да гарантира безпроблемното отглеждане на бубите и най-важното - получаването на пашкули с високо качество. На първо място това са най-малко 5 дка земя, собствена или под аренда, сграда с най-малко 80 квадратни метра площ. Финансовите средства, които получат след подписването на договора, да вложат в направата на черничеви градини и оборудване на помещенията. Затова е и предвидено 10 на сто от парите. Но за това трябва да имат договор със Съюза на бубохранителите и готовност за 15 години напред да се занимават с тази дейност. Всеки, който е подписал този документ да гледа буби, трябва да знае, че при отказ от занятието ще има клауза, че градините и помещенията ще могат да се предоставят на друг гледач на буби за периода.
 
По неофициална информация много хора в Монтанско са готови да гледат буби, имат и условия за това, за да подпомогнат издръжката на семействата си. За съжаление станцията по бубарство в Лом беше закрита и сега кандидатите да гледат копринената гъсеница трябва да се обръщат за повече информация към центъра във Враца./mont-press.com
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.