1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското производство на плодове и зеленчуци не е конкурентоспособно

Българското производство на плодове и зеленчуци не е конкурентоспособно

Родните субсидии в сектора са между 10 и 14 пъти по-ниски в сравнение с тези в останалите европейски държави

Българското производство на плодове и зеленчуци не е конкурентоспособно, защото родните субсидии в сектора са между 10 и 14 пъти по-ниски в сравнение с тези в останалите европейски държави, откъдето се внасят продукти. Това каза в интервю за Дарик зам.-председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Цветан Цеков.

Той настоя държавата да подпомага цялото количество качествена продукция, като тази подкрепа да обхване по-голяма група плодове и зеленчуци. Цеков прогнозира, че в противен случай протестите с изхвърлянето на земеделска продукция ще продължат.

България е една от малкото страни в Европа, която не защитава родните си производители, каза Цеков. „Наложените условия от Евросъюза и субсидиите по отношение на плодове и зеленчуци са 10-12-14 пъти по-ниски. Няма как да бъдем конкурентоспособни, когато една такава субсидирана стока влиза. А пък на всичкото отгоре, когато е и вече от контрабанда, при която не се плаща ДДС, да не ви кажа, че има и безмитен внос от трети страни, в резултат на тази антиполитика по отношение на българските производители не повече от 10-15 процента от стоката на пазара е от български производители“, заяви зам.-председателят на Асоциацията на земеделските производители в България.

По думите на Цеков секторът е в абсолютен колапс. „Липсата на контрол на агенцията по храните, корупцията в митниците, нерегламентираният внос, липсата на цялостна политика унищожава българското производство“, допълни той.

Според него без държавна помощ няма как да се случат нещата, а във всички страни секторът се подпомага. Цеков определи прекупвачите като „язва“ по пътя от производителя до крайния потребител. Не може българският домат да е на 40 стотинки, а където отидете на пазара, да виждате цени по 1,80-2 лева, посочи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.