1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Берковските малини и ягоди имат място на пазара в Германия

Берковските малини и ягоди имат място на пазара в Германия

Фирма "Агрофока" подкрепя финансово всеки производител и изкупува продукцията му

 

Стокопроизводителите са тези, които ще издърпат родното земеделие и ще го поставят на конкурентна основа на европейските пазари. Тези пазари искат доказано, изравнено качество, норми на безопасност и сортиране на стоката по качество.

Засега земеделските пазари у нас са слабо развити, а селските стопани нямат връзка с тях. Това е един от проблемите, които спъват развитието на модерното земеделие, каза  изпълнителният директор на фирма "Агрофока"-Берковица, Валентин Караконов, която се занимава с изкупуване и преработка на плодове и зеленчуци и пласирането им предимно на пазара в Германия.

Според експерти от бранша трябва да бъдат дефинирани с държавен документ минималните граници за понятието земеделски производители. Според г-н Караконов 80 на сто от производителите на зеленчуци в Пловдивско са с по половин декар обработваема земя. Другата пречка е раздробената земя в резултат на сбърканата поземлена реформа. Затова и в Северозападна България половината земя пустее, а останалата половина се обработва по стари технологии и дава минимални добиви. В отрасъла вече се чувства крайна нужда от млади и подготвени за работа в земеделието хора.

- От няколко години работим добре с производителите предимно от Берковската община, коментира Караконов. - Тук има отлични условия, традиции и опит в отглеждането на ягоди и малини. Лошото е, че земята е разпокъсана и не можем да си позволим по-широко участие на техниката в отглеждането, което да облекчи работата. С всеки, който има земя и желае да създава трайни насаждения, сключваме договор и му предоставяме конкретна помощ - първокласен посадъчен материал, торове, машини и др., за да създаде насаждението. След това издължаването на авансовото кредитиране става чрез част от продукцията, която ни предава. Организираме и семинари по отглеждането на културите - за малини, ягоди, боровинки и др. няколко пъти в годината. Това правим с помощта на Областната служба за съвети в земеделието в Монтана и специалисти от Института по планинско земеделие в Троян. На тях каним всички, които се интересуват от това производство да присъстват. Имаме връзка и с научни работници от институт по трайни насаждения в Австрия. Те също ни помагат. Разбира се, основната ни задача е да изкупуваме навреме произведеното и да плащаме на хората.

Експертите от службата за съвети твърдят, че не може да се прави трайно насаждение без помощта на науката. Тя започва още с определянето киселинността на почвата и още ред други агротехнически мероприятия, които в крайна сметка ще гарантират създаването на добри и високопродуктивни насаждения. Вярно е, че това е труден процес, но си заслужава, защото от два декара с ягоди може да се издържа едно семейство през годината.

Ако за нещо съжаляват във фирмата е, че все още не могат в цялата област да намерят производители на червена и бяла капия. Никой не иска да поеме риска да засади поне 20 декара с пипер. От някогашните стотици декари зеленчукови градини в областта не е останало и помен, разрушени са напоителните канали и възраждането на зеленчукопроизводството ще бъде труден и мъчен процес. Дори и един ентусиаст да пожелае да произвежда капия фирмата ще го подкрепи финансово./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.