1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 80 милиарда евро оборот е генерирало биологичното селско стопанство през 2016 година

Близо 80 милиарда евро оборот е генерирало биологичното селско стопанство през 2016 година

Най-големите пазари за екологично произведени продукти са Съединените щати

Близо 80 милиарда евро оборот е генерирало биологичното селско стопанство през 2016 година. Положителната тенденция в сектора продължава. Преди година общо 58 милиона хектара са били обработвани по биостандартите.

За една година биоплощите в света са се увеличили с над 7 милиона хектара, най-големият регистриран досега ръст. Биоземеделие се развива в 178 държави, практикувано от близо 3 милиона земеделски производители.

Най-големите пазари за екологично произведени продукти са Съединените щати с 39 милиарда евро оборот през 2016 година, следвани от Германия с около 10 милиарда и Франция с близо 7 милиарда. На четвърто място е Китай с около 6 милиарда. Някои пазари отчитат двуцифрен ръст, като Франция с плюс 22 процента.

Швейцарците отделят най-много пари за биопродукти – 274 евро на глава от населението за година. Дания пък е страната с най-голям пазарен дял на биостоките – 10 на сто. Най-много биопроизводители има в Индия, над 835 хиляди, Уганда и Мексико с по 210 хиляди.

Австралия е страната с най-много  площи за екологично производство – 27 милиона хектара.

В Германия всеки десети фермер работи по биостандартите. Оборотът от биохрани е нараснал с 6 процента до малко над 10 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.