1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Борис Стоименов: Няма причина яйцата и пилешкото да поскъпват

Борис Стоименов: Няма причина яйцата и пилешкото да поскъпват

Произвежданите яйца и птичето месо са с високо качество, като потвърждение на това е износът на яйца в Швейцария.

 

Няма основание цените на яйцата да се променят след последното им покачване с 3 - 4 стотинки. Това заяви вчера Борис Стоименов, председател на съюза на птицепроизводителите по време на конференцията на птицевъдите, която се провежда край Варна. Когато яйцата на пазара се продавали между 11 и 12 ст./бр., според Стоименов фермерите губели по 2 ст. на яйце. При сегашните цени на фуражите, ярките и работната сила нормалните цени за производителите са от 13 до 14 стотинки на яйце с ДДС, каза още Стоименов, а цената им на дребно е нормално да бъде в границите от 15 до 18 ст., каквато е и сега.

Производителите продават птичето месо от 2,90 до 3,10 лв. на килограм с ДДС. На пазара замразените пилета са от 3,20 до 3,50 лв., а охладените - от 4,50 до 4,80 лв. Според производителите през последните 5 - 6 години има стабилизация и увеличение на производството на птиче месо и яйца. 50 млн. повече яйца са били произведени през тази година в сравнение с миналата. Общото производство на яйца, което се очаква за тази година, е около 1,7 млрд. в цялата страна. От тях за износ са предназначени 100 млн. 

110 000 тона е производството на птиче месо. В промишленото птицевъдство се въведоха най-модерните технологии за отглеждане на птиците и тяхната продуктивност се увеличи значително, каза още Стоименов. Според него произвежданите яйца и птичето месо са с високо качество, като потвърждение на това е износът на яйца в Швейцария. Използваме и по-малко биологически и химически вещества за ускоряване растежа и продуктивността на птиците, допълни той./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.