1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Борислав Борисов: Вероятността Правителството да падне след края на жътвата е много висока

Борислав Борисов: Вероятността Правителството да падне след края на жътвата е много висока

 

Зърнопроизводителите подготвят нови протести за по-високи обезщетения след края на жътвената кампания. Срещу критериите на министерството на земеделието за отпускането на компенсации заради сушата през зимата и пролетта вече са се обявили фермерите от Великотърновско и Търговищко, съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.
Той припомни, че за да получат обезщетение, производителите трябва да са добили не повече от 20 кг от декар зърно. Дори и при три пъти по-голяма реколта обаче стопаните ще са на загуба, пресметна Борисов. В разгара на жътвата производителите прогнозират ниски добиви заради необичайно голямото засушаване миналия месец. Според прогнозите засегнатите региони ще получат по 120-150 кг зърно от декар при очаквани 300 кг.

Миналия месец правителството реши след края на жътвата държавата да изплати частични компенсации на производителите. Това ще става след стриктна проверка на загубите, осъществявана от земеделските служби по места. Според официалната информация се предвиждат обезщетения за всеки стопанин, прибрал над 30% по-малко пшеница, отколкото през миналата година.

От в понеделник вървят проверките в Монтана. Там най-засегнати са производителите от Вълчедръм и Лом. Средният добив е 160 килограма от декар при 280 кг миналата година. Комисии на държавните институции и представители на фермерите започват от днес инспекция на пострадалите площи във Видинско, съобщиха от областната служба "Земеделие и гори". Ще бъдат проверени около 100 заявления от земеделски производители, които искат компенсации. Най-много молби са подадени от района на Видин и Ново село, където засетите площи с пшеница са унищожени изцяло.

Крайният срок за кандидатстване за обезщетения е 15 юни, припомниха от службата./abv-bg.org

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.