1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бойко Синапов: Правителството изправя пред фалит животновъдите

Бойко Синапов: Правителството изправя пред фалит животновъдите

Снимка:

Фермерите са излъгани със субсидиите

"Огромно напрежение има в цялата страна сред животновъдите заради изплащането на субсидиите на глава животно. Министерство на земеделието и храните не спази уговорката на консултативния съвет по животновъдство да бъдат изплатени средствата по същия начин, както през 2012 година. Този месец ще бъдат отпуснати само 40% от субсидиите на глава животно, а останалите следващата година. Докато през октомври 2012-та бяха изплатени 70% от средствата, а остатъка - в началото на 2013 г.", заявява Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

"Недоволството сред хората е огромно и се чувстват излъгани. В момента повечето имат нужда от по-големи средства, за да се запасят с фуражи за цялата зима. Правителството изправя пред фалит животновъдите въпреки обещанията за приоритетен сектор. За сметка на това лобира в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания от българския бюджет", допълва Синапов.

Животновъдите в цялата страна изразяват готовност за протести, ако правителството не преразгледа политиката си за сектора. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.