1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Частните гори дават една пета от дърводобива

Частните гори дават една пета от дърводобива

 

"Частните и общинските гори вече осигуряват почти една пета от дърводобива в страната. От добитите през миналата година близо пет и половина милиона кубически метра дървесина над един милион са добити в недържавни гори." Това съобщи началникът на Националното управление по горите (НУГ) Илия Симеонов.

През последните четири години държавните лесничейства годишно търгуват около 4-5 млн. кубика дървесина, въпреки че капацитетът е близо 12 млн. кубика. Всяка година българската гора нараства с около 14 млн. кубика, но поради липса на модерна техника и ресурс на добивните компании не може да се използва ефективно. Затова и дърводобивът в страната значително изостава от темповете на останалите европейски държави. По данни на НУГ през 2006 г. в държавните гори са добити 4.2 млн. кубика дървесина. Традиционно най-продуктивните региони са Благоевградски и Пазарджишки и те са отчели средно по 400 хил. кубика продажби. Нарастват и приходите от тези продажби. Общата стойност на реализираната дървесина достига 130 млн. лв., сочи отчетът на НУГ.

Увеличението в приходите се дължи основно на продажбите от временен склад, който беше въведен в сектора от 2003 г., поясни още Симеонов. Преди това дърводобивните компании печелеха горските участъци по т.нар. сеч на корен. След като лесничействата започнаха да отдават на търгове само сечта, а продажбата на дървесината ставаше от временни складове, приходите за държавата рязко нараснаха. Цената за продаден кубик дървесина се покачи с 10 лв., обясни шефът на управлението. Пазарът на дървен материал през последните години се активизира и това се отразява и на средните цени, които са нараснали с около 10%. В различните региони те са различни, но ценната дървесина на места се движи между 110 и 140 лв. за кубик.

През 2007 г. горските залагат 70% от добитата дървесина вече да се продава от временен склад. През миналата година само половината е търгувана по този начин. Целта е преди законът за горите да бъде приет, държавата да увеличи приходите от сектора.

През последните години държавата годишно залесява около 40 хил. дка при заложените в стратегията на агроминистерството 100 хил. дка. Подновяването на гората е под прогнозите, основно заради ограничените държавни средства. През миналата година са залесени 45 хил. дка, но очакванията през тази година са максималните площи да бъдат около 25 -30 хил. дка./dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.