1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дървеният материал ще се продава само на търгове

Дървеният материал ще се продава само на търгове

 

Голяма е вероятността малките дървопреработвателни фирми да фалират, след като дървеният материал започне да се продава само на търгове. Това прогнозира началникът на Районното управление на горите в Пазарджик Мехмет Велият. Той обяви, че в Пазарджик като пилотен проект занапред дървесината, добита от лесничействата и дивечовъдните станции, ще се продава само чрез явно наддаване. Със заповед, подписана от министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, практиката на прякото договаряне отпада. Заповедта е в сила от началото на март.

Изготвен е график за датите на основните търгове, като се допускат и извънредни, най-вече заради ограничените складови площи на отделни места, които ще са недостатъчни при усилен дърводобив. Така, въпреки че за района на Велинград първият търг е планиран за 16 март, ще се състои извънредно наддаване още на 10 март.

На отделен търг 30% от добитата дървесина ще се предлага на фирми, които имат дървообработващи цехове в района на съответното горско стопанство. Останалите 70% ще се предлагат на фирми както от областта, така и извън нея. От министерството не са приели искането дял от добитите количества да се предлага в общините.

Задължителното условие за участие в търговете е кандидатите да имат преработвателни цехове или предприятия, което ще се удостоверява от директорите на лесничействата или дивечовъдните станции, включително и за тези, които са извън Пазарджишка област.

В РУГ - Пазарджик, смятат, че чрез търговете ще се наложи саморегулация, а и заради нередовни документи много от фирмите няма да бъдат допускани до участие. В Пазарджишка област през настоящата година е планирано да се добият около 400 хил. куб.м дървесина./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.