1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавата ще изкупува млечни продукти при условия на свръхпредлагане

Държавата ще изкупува млечни продукти при условия на свръхпредлагане

Евросъюзът фиксира интервенционните цени за 2007 и 2008 г.

 

След влизането на България в Евросъюза производителите на млечни изделия ще ползват защитните пазарни схеми при свръхпредлагане и понижение на пазарните цени, които сега се прилагат в общността. Интервенцията се прилага само за масло и сухо мляко, тъй като останалите продукти са с ниска трайност, съобщиха от Министерството на земеделието.

Интервенцията е алтернативна форма за регулацията на пазара освен въвеждането на млечните квоти за производителите на мляко. Фермерите в България ще могат да произвеждат за пазара и за мандрите годишно до 947 хил. т суровина и ако бъдат надвишени, те ще бъдат глобявани. За България количествата бяха определени според годишното производство през последните 4-5 години и се очаква, че те няма да бъдат превишавани.

Евросъюзът определя интервенционните цени три години преди въвеждането им, за да има предвидимост на пазара. В случай че две поредни седмици пазарната цена на маслото или сухото мляко падне под 92 на сто от предварително определената интервенционна стойност, държавата започва да изкупува продукцията. Еврокомисията е определила през 2007 и 2008 г. интервенционната цена за маслото да бъде 246.39 евро за 100 кг, а за сухото мляко - 174.69 евро/100 кг. Специално за обезмасленото сухо мляко периодът, в който държавата може да се намесва на пазара, е фиксиран между 1 март до 31 август. Периодът е съобразен с факта, че поради засиленото производство на прясно мляко вероятността от свръхпредлагане на млечни продукти на пазара е по-висока.

Според инструкциите на общността изкупуването става без търг само от лицензирани предприятия, като продуктите трябва да отговарят на критериите за качество и да са надлежно пакетирани. Интервенцията продължава, докато цените достигнат фиксираната от държавата пределна цена, обясниха още експерти. Въпреки това обаче годишно не може да се купува повече от 40 хил. т масло за пазарната 2007-2008 г. и 30 хил. т за пазарната 2008-2009 г. Според европравилата до края на 2008 г. не могат да се изкупуват и повече от 109 хил. т сухо мляко. Тези количества са съобразени с финансовите възможности и вероятността от защита на производителите, обясниха още от агроведомството.

След като се изчерпят възможностите за подкрепа на мандрите чрез интервенцията, се прибягва до нови две мерки - плащания за частно складиране на излишъците или пък пряка продажба на масло и сухо мляко при намалени цени. При него държавата не фиксира размера на помощта. За разлика от интервенцията, при която държава купува от мандрите продукцията, при частното складиране тя дава пари на производителите да я държи на склад, вместо да я пуска на пазара. Маслото се съхранява от 90 до 210 дни, отделни изисквания има за датата на окачествяването му и датата за изтеглянето му от пазара.

Евросъюзът стимулира консумацията на млечни продукти чрез помощи при:

консумация на млечни продукти в училищата

използването на сметана и масло в сладолед и хлебни изделия

производство на масло за готвене

използване на обезмаслено мляко за храна на животни

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.