1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Даваме две пети от розовото масло в света

Даваме две пети от розовото масло в света

Изнасяме по-малко от един тон, а световните пазари могат да поемат 1200 килограма.

 

България дава две пети от розовото масло в света, но не може да задоволи търсенето. Причината е, че производството непрестанно намалява и през миналата година е било наполовина в сравнение с 1990 г. Изнасяме по-малко от един тон, а световните пазари могат да поемат 1200 килограма. Цената достига 5 евро за грам.

В парфюмерийното производство се използват все повече изкуствени съставки. Естествените като розите се срещат все по-рядко и стават все по-ценни. Нуждите на световната парфюмерийна промишленост от българско розово масло са два пъти по-големи от предлаганото. По експорт сме на второ място в света след Турция. Съседката ни е другият голям производител, третият е Мароко. Но нашето розово масло е най-търсено. На Запад предлагат понякога масло от други страни, като го представят за българско. То се добива от розата дамаскиня и качествата му се дължат на специфичния климат в Розовата долина. Традицията в Казанлъшко продължава вече повече от 300 години - розоварните тук се появяват още през ХVII век.

Според специалистите през следващите две години спешно са необходими 4000 декара нови розови масиви, за чието създаване трябват четири милиона лева. Те настояват и за приемането на закон за розопроизводството. Производителите искат защитата на качеството, чистотата и произходът на българското розово масло да станат държавен приоритет, като се предприемат необходимите мерки за контрол и сертифициране./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.