1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дефицит на розоберачи в Казанлъшко

Дефицит на розоберачи в Казанлъшко

 

При сериозен дефицит от работна ръка стартира тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят в Казанлъшко. Вече пети ден масово се берат рози в казанлъшките села, като изкупната цена на килограм розов цвят от розоварните в региона е от 1,30 до 1,70 лева.

В сравнение с миналогодишните изкупни цени, тази година те са по-ниски средно с 40 до 70 стотинки за килограм. Между 40 и 45 стотинки получават розоберачите за килограм набран розов цвят, но очакванията са цената да расте, поради изключително сериозиня дефицит на работната ръка, който заплашва кампанията от провал. Нуждата от държавна намеса в това отношение е крещяща, заявиха розопроизводители от района. Прогнозите на експерти в бранша са, че само от казанлъшкото поле през тази година се очакват повече от 9 хиляди тона розов цвят.

Очертаващата се добра реколта е капан за розотърговците с нереализирана миналогодишна продукция от розово масло.Според някои информации отделни розотърговци имат залежали над 200-300 килограма непродадено розово масло. Ако тенденцията се запази това ще доведе до фалит по-дребните розопроизовдители. Близо 34 хиляди декара са масивите, засети с маслодйна роза в цялата страна,само в района на Казанлък те са над 19 хиляди. Между 3-4,5 тона розовото масло е световната консумация на година,една трета от която е българското розово масло. Основен клиент на българското розово масло е САЩ./darik.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.