1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Демонстрационен център отваря врати за посетители и ценители на мляко и сирене от редки български породи

Демонстрационен център отваря врати за посетители и ценители на мляко и сирене от редки български породи

Предвиждат се обучения и практически занимания по преработка във фермата и директни продажби

Демонстрационен център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти  от редки български породи ще бъде открит на 19 юни 2015 в семейната ферма в с. Васил Левски, Карловско. Фермата се отваря за посетители, които искат да видят как се сири сирене и кваси мляко по традиционна българска технология, да опитат и да си купят от тези вкусни продукти пряко от производителя, да научат как се гледат свободно в природата редки български породи животни. Предвиждат се обучения и практически занимания по преработка  във фермата и директни продажби. 

На откриването се очаква посланикът на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел.

Откриването на Демонстрационния център  става възможно с финансиране от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и с експертната подкрепа на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Семейната ферма в с. Васил Левски, Карловско произвежда биволско и овче кисело мляко и сирене от редките породи български животни Каракачанска овца и биволи Българска Мурра. Никола и Таня Кулови отглеждат чрез целогодишно природосъобразно пашуване в Стара планина, което е изключително важно за опазването на богатото му и уникално биоразнообразие. Уникалният вкус на млечните продукти, които правят,  се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Национален парк „Централен Балкан” и традиционната рецепта на производство и зреене.   

От март 2015 г. фермата е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби. Кулови продават продуктите си на новооткрития в София фермерски пазар, на изложения и фестивали, както и на местни ресторанти и къщи за гости. „Под Балкана“ е сред първите в България ферми, които продават продуктите си пряко на потребителите от мобилна хладилна витрина, закупена по проекта. Фермата им е първата по проекта „За Балкана и хората“, в която се открива Демонстрационен център. 

Демонстрационният център във фермата е един от конкретните резултати на проекта „За Балкана и хората“. Основната цел на проекта, в който съвместно работят МЗХ, български и швейцарски неправителствени организации, е създаването на успешен модел. Модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.  

„Вече можем да покажем нагледно, че успешен бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни“, казва д-р Стоилко Апостолов, координатор на „За Балкана и хората“ и управител на „Биоселена“. „Все повече качествени автентични млечни продукти, съхранили българския вкус и произведени по традиционна технология,  достигат пряко до потребителите и носят добри доходи на малките производители и семейните ферми в районите от Натура 2000 в Западен и Централен Балкан. Целта ни е създаването на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.