1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Депутати и висши чиновници умуват как да спасят малките кравеферми

Депутати и висши чиновници умуват как да спасят малките кравеферми

150 000 семейства може да останат без поминък

 

 

Депутати от парламентарната комисия по "Земеделие и гори" заедно с експерти от аграрното министерство започнаха да обсъждат вчера вариантите за спасяване на малките ферми, които са заплашени от закриване в края на тази година.

Според изискванията на ЕС кравефермите трябва да покрият нормите за сграден фонд и оборудване до края на тази година, в противен случай ще бъдат затворени и млякото от тях няма да се преработва. 80% от млякото у нас обаче се получава от личните дворове, където се гледат 1-2 крави. Техните собственици не само не са започнали подобрения, но и нямат намерение да го правят.

Досега млякото ни не е било с ниско качество, но в ЕС има свръхпроизводство на продукта, което е предпоставка за по-високите изисквания с цел намаляване на стопанствата, където то се добива

Решение на проблема било изграждането на обща доилна зала в някои села, каза Михаил Тачев, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. Той прогнозира увеличение на млечните продукти с 25%. Друга алтернатива за малките стопанства е тяхната модернизация да се осъществи с пари от еврофондовете за развитие на селските региони, заяви зам.-министъра в аграрното ведомство Димитър Пейчев. Приемането на проекти по нея обаче ще започне едва от есента, а преустановяването на приема на мляко от тези ферми ще стане още в края на 2007 г. Дребните фермери няма да имат възможност за този кратък период да модернизират материалната база за отглеждането на техните животни. Това ще доведе до загуба на поминъка за около 150 000 семейства.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.