1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Десеторно по-ниски са добивите на грозде спрямо миналата година

Десеторно по-ниски са добивите на грозде спрямо миналата година

Подобно е положението в цяла Североизточна България

 

Само една десета част от миналогодишните количества грозде ще приберат лозарите в Русенско, а в останалите лозарски райони на страната очакваните добиви са около 4-5 пъти по-слаби.

По данни на областната земеделска дирекция в Русе при традиционно добивани около 400 - 450 кг винено грозде от декар в тази част на страната, сега се берат едва 50 - 100 кг от декар. 

Ръководителят на русенската лирекция Михаил Бобчев каза, че в цяла Североизточна България положението с добивите на грозде е почти същото. Високата влажност, продължителните валежи и недостатъчната растителна защита през тази година са довели до унищожаване на голяма част от лозята още през юни или юли.

Само 163 кг е средният добив от декар грозде в Сливенско. Като причина специалистите сочат дъждовното лято, довело до развитие на заболявания по лозята. За да спасят гроздето, някои собственици са пръскали насажденията 12-13 пъти - двойно повече от нормалните агротехнически изисквания и оскъпява продукцията.
Средните добиви от десертните лозя в Силистренско са 110, а от винените - 92 кг от декар. Миналата година в района са получили среден добив 402 кг от декар за винените сортове, а за десертните - 400 кг от декар. В Силистренско се отглеждат около 25 000 дка лозя.

От 46 хил. дка винени лозя в Плевенско до момента са прибрани близо 1 200 тона грозде при среден добив 83 кг от декар. Рекордно нисък е средният добив от десертното грозде - 37 кг от декар.

Заради рекордно слабата реколта тази година изкупната цена на гроздето в Ивайловградско стигна 1 лв./кг. Цената е незапомнено висока за последните 10 г. През миналата година мерлото в района се изкупуваше за 65 ст./кг./

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.