1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дискусия при омбудсмана за проблемите при ползването на земеделски земи и правата на гражданите

Дискусия при омбудсмана за проблемите при ползването на земеделски земи и правата на гражданите

Снимка:

Предстои усъвършенстване на регулаторната рамка на поземлената собственост и поземлените отношения

Националният омбудсман Константин Пенчев беше домакин на дискусия на тема „Проблеми при ползването на земеделските земи и правата на гражданите”. Форумът беше провокиран от Клуба на учените аграрници, ръководен от Въто Христов. В продължение на няколко години те са изпращали до кабинета на омбудсмана пристигналите при тях множество жалби на граждани и техни сдружения за неизпълнение на задълженията за заплащане на дължимите суми по договорите за наем и за аренда, за неправомерно ползване на собствените им земеделски земи и неосигуряването на информация, необходима за защитата на правото на собственост, за неравнопоставеност между дребните собственици на земеделски земи и ползвателите им у нас.

Дискусията при омбудсмана очерта насоките и мерките за постигането на по-справедлив и реален баланс между правата на собствениците на земеделски земи и ползвателите им. Обсъдиха се и въпросите, свързани с правата на гражданите. Стана ясно, че те трябва да бъдат в посока право на заплащане, информация, административна и съдебна защита при неправомерно ползване, администриране и контрол на ползването на земеделските земи.

Предстои усъвършенстване на регулаторната рамка в съответствие с развитието на поземлената собственост и поземлените отношения у нас, което ще стане с промяна на клаузи в законите, отнасящи се до тях. Потвърди го лично заместник-министър Светлана Боянова, която изрази позицията на Министерството на земеделието и храните по стария, все още неразрешен проблем със справедливите и работещи поземлени отнашения у нас.

Във форума участваха Христина Янчева от Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, представители на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Българската асоциация на съдиите по вписванията, Селскостопанската академия, Нотариалната камара, Националното сдружение на общините в Република България, Гражданското сдружение „Собственици на земеделски земи – арендодатели”, Асоциацията на собствениците на земеделски земи и Националната асоциация на зърнопроизводителите в Република България.

                                                                                     автор Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.