1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Днес ще се проведе национален съвет на тютюнопроизводителите

Днес ще се проведе национален съвет на тютюнопроизводителите

В сектора тютюн и тютюнопроизводство, чийто продукт е 95% експортен, са заети 250 хиляди души

От 14.00 часа днес ще се проведе национален съвет на тютюнопроизводителите. Това каза Цветан Филев от Асоциацията на тютюнопроизводителите, цитиран от  Агенция „Фокус”. „Понеже знаем становището на другите участници, не очаквам да се вземат градивни решения на днешния съвет”, каза Филев.

На 20 април е обявен протест на тютюнопроизводители, който ще се състои пред Министерски съвет от 10 часа сутринта. „Причината е дискриминацията на българския тютюнопроизводител на европейско и национално ниво и липсата на воля от страна на правителството за разплащане на националните доплащания, които са одобрени от Европейския съюз”, каза Филев. От цяла България ще дойдат протестиращи – от Хасково, Кърджали, Североизточна България, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Благоевград, Гоце Делчев и др.

„Очакваме до 20 април да има диалог с управляващите. Ние сме четирима представители от Асоциацията на тютюнопроизводителите, които ще участваме в експертния съвет към Министерство на земеделието”, допълни Филев.

По думите на  Филев тази година тютюнопроизводителите ще засеят тютюн, само защото има по-необлагоделствани и по-специфични райони, където няма друга алтернатива. „Ще има много рязък спад с между 30-50% в производството на тютюн. Причините са ясни. От 12 страни членки на ЕС, производителки на тютюн, само България е прецедент и не получава директни плащания – незнайно по какви причини. На национално ниво цари дискриминация”, каза Филев.

В сектора тютюн и тютюнопроизводство, чийто продукт е 95% експортен и засяга БВП и социалната политика, са заети 250 хиляди души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.