1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2005 година от сега съществуващите 400 мандри ще останат по-малко от 120

До 2005 година от сега съществуващите 400 мандри ще останат по-малко от 120

Млекопроизводителите са се превърнали в своеобразни крепостни на малцина феодали в бранша, твърди Яне Янев.

 

От тях едва 70-80 ще покрият изискванията на ЕС. Останалите ще бъдат само за специфични продукти - катък, топено сирене, изцедено мляко и др. Тази песимистична прогноза направи за лидерът на Националното сдружение БЗНС Яне Янев. Според него и сега млечният бранш като цяло е блокиран.

Причините според експертите на земеделското сдружение са няколко, като първостепенната е, че през последните 7-8 години отсъства каквато и да е държавна политика в производството и преработката на мляко и млечни продукти.


Обичайна е станала практиката преработватели да предплащат на производителите суровото мляко - факт, който не е бил наблюдаван през последните 13-14 години.

Така фермерите са принудени да продават продукцията по договорени цени на един преработвател или прекупвач и да не могат да се възползват от по-добри оферти.


Ето защо и изкупната цена остава сравнително ниска, твърди г-н Янев, а млекопроизводителите реализират загуби. Допълнителен удар върху финансовата им стабилност нанася и високата цена на фуража.

В крайна сметка липсата на мотивация е причината 40 на сто от млечните крави на собственици с до 10 глави добитък да останат незаплодени и вероятно ще поемат пътя към кланиците. Според експертите от НС БЗНС около и след Нова година се очаква драстичен спад в говедовъдството и млекопроизводството.

В най-скоро време ще бъде блокиран и износът на български сирена и кашкавал за страните от ЕС, алармираха от сдружението. Причината - вече са готови изследванията на наши партиди млечни продукти, в които е установено недопустимо съдържание на сухо мляко от 50-60 на сто.

НС на БЗНС разполагало с достоверна информация от Европейската комисия, че още от следващата седмица ще започнат масови проверки в мандрите в страната./в. Земя

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.