1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Доста сме далеч от истината за модерното земеделие

Доста сме далеч от истината за модерното земеделие

Семинар в Монтана посочи нови виждания около производството на пшеница и ечемик

 

Подбор и оценка на възможностите за подсигуряване на добро качество на есенната сеитба направиха във вторник земеделски производители и шефове от бранша в Северозападна България. Семинарът беше организиран от Националната служба за съвети в земеделието, държавен фонд "Земеделие", Националният център за аграрни науки и Проджект студио ЕООД-Варна.
 
Семинарът започна с лекцията на ст.н.с I степен д-р Николай Ценов, който говори за сортовете пшеница, подходящи за отглеждане в региона на Северозападна България от Плевенско до Видинско. Сортовете са селекция на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Според Николай Ценов биологичният потенциал на съвременните сортове пшеница е за добив от два тона на декар реколта. Това обаче на практика не се получава, защото природо-климатичните условия са главният фактор, който лимитира добива за годината. На практика именно климатичните особености на времето през периода на вегетацията на пшеницата са факторът, който определя добива. Ролята на производителите е да изберат необходимия сорт според прогнозите и да прилагат нужните агротехнически мероприятия. От практиката обаче се знае, че доста често посевите се развиват в разрез с това, което учените и институтите са установили в дългогодишната практика и объркват сметките. Борбата на земеделските производители е да намалят негативното влияние на неблагоприятните фактори върху посевите. Както отбеляза д-р Ценов, малките производствени парцели са предпоставка за грешки. За всеки район трябва да се определи един основен сорт, който обаче не бива да заема повече от половината площи с пшеница. Сега са селекционирани нови сортове, които са по-продуктивни, защото съдържат в себе си по-съвременни генетични системи. Те реагират на високи норми на торене, но не полягат, устойчиви са на болести, което прави производството им по-евтино. Разбира се, трябва да се спазват и определени правила за сортосмяната. На пазара все още нелегално се продават семена от отдавна отпаднали от производството сортове, чието място е заето от нови селекции.

Разбира се, добивът е пряко свързан с правилното хранене на растенията. За ролята на торенето и изпитването на органичния тор Биохумакс на каварненската фирма Проджект студио ЕООД говори ст.н.с.I степен д-р Маргарита Нанкова. Тя подчерта, че правилното торене на посевите зависи от много фактори и производителите не бива да се осланят само на опита за даден регион, или на остарели научни правила, защото процесът на правилното торене и усвояването на хранителните вещества от растенията зависи от много фактори, които трябва да са известни на земеделците.

Значителна част от лекцията си д-р Нанкова посвети на опитите в Добруджанския земеделски институт с новия биологичен тор Биохумакс, който са изпитвали.

Биохумаксът е течен органичен тор от ново поколение, които няма друг подобен аналог в света. Неговата употреба дава възможност за редуциране на азотно-торовата норма от 50 на сто до пълното й елиминиране. Смесен с фунгицид той се използва за предпосевно третиране на семената на пшеницата и ечемика. Семената покълват дружно и се вкореняват по-добре. Той укрепва имунната система на младите растения и осигурява зимен запас от хранителни вещества, повишава студоустойчивостта на растенията. За производителите е важно, че биохумаксът води до увеличение на добивите до 32 на сто, реализира икономии от използването на препарати за борба с гъбичните и някои вирусни заболявания, реализира преки икономии от използването на азотни торове, подобрява качеството на зърното.

В разговор научните работници споделиха, че производителите от Северозападна България трябва доста да поработят, за да излязат от статуквото: Да сложим семената в земята, пък каквото Бог даде./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.