1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Доц. Христо Бозуков: Тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми

Доц. Христо Бозуков: Тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми

Снимка:

Обвиненията за картел са неоснователни, според директора на ССА

В момента тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми. Много хора се упражняват на темата: „Има ли картел в България“. Аз съм готов да си заложа авторитета, че такъв картел няма. Същите тези фирми купуват и в околните страни и никой досега не ги е обвинил в картелно споразумение. Количеството тютюн у нас е най-ниско и едва ли фирмите ще тръгнат да правят картелно споразумение за тези малки количества. Това каза за предаването „Преди всички“ на програма "Хоризонт" доц. Христо Бозуков – бивш директор на Института по тютюна и настоящ директор на Селскостопанска академия.

Според него скандалните обвинения могат да накарат мултинационалните фирми да се изнесат от България. Качеството на тютюна у нас също е по-ниско, отколкото в съседните страни, макар че преди десет години е било от най-високите, допълни експертът. Причините са промените в закона, неспазването на технологиите, които се предлагат на производителите, неизползването на автентични семена, а събиране на семена от собствените реколти. Конюнктурата на пазара е такава, че има свръхпроизводство на ориенталски тютюн. Това диктува и цените на пазара. Добре би било да бъдат върнати държавните експерти-оценители на тютюна, но те могат да бъдат само консултанти, а не и да налагат мнението си на изкупвачите, коментира Бозуков.

Той изтъкна, че доплащанията за тютюн често не отиват при производителите, а се дават на хора, които вече са променили производството си. Ако парите за тютюн отиваха за доплащане към земеделските стопани, то те биха получавали по 4 лв. на килограм допълнително, изтъкна експертът.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев допълни: Във връзка с предстоящата ни среща с министър Греков, искаме той да помогне за изплащането на пълен пакет от национални доплащания  за тютюна до края на месец март в размер на 160 млн. лв., каквато е в нотификацията с ЕК, а не заложените в бюджета на страната за 2014 г. 100 млн. лв. Филев  не отрече, че част от производителите използват собствени семена, но Асоциацията редовно им препоръчва да купуват качествени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.