1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК ще съди Италия

ЕК ще съди Италия

Ситуацията подкопава квотните правила и изкривява пазара на мляко, твърди Комисията

Години наред Италия е плащала глобите за превишаване на млечните квоти от държавния бюджет, без да си връща парите от млекопроизводителите. По данни на Европейската комисия става дума за над 2,3 милиарда евро, преведени от Рим в периода 1995 до 2009 година.

Въпреки многократни забележки от страна на Брюксел, италианските власти не са предприели нужните мерки, за да си приберат парите от животновъди и млекопреработвателни компании. В момента Италия дължи още 1,3 милиарда евро, а други няколкостотин милиона са безвъзвратно загубени за бюджета на Европейския съюз, смята Комисията.

Ситуацията подкопава квотните правила и изкривява пазара на мляко, твърди Комисията. Производители, които са спазили ограниченията или са си платили глобите, са поставени в неравностойно положение. Жалбата пред Европейския съд в Люксембург е третата и последна стъпка при нарушаване на договорите на Съюза. Ако съдиите отсъдят в полза на Брюксел, Италия ще трябва да плаща допълнителни глоби.

Браншовият съюз на италианските семейни ферми "Колдирети" подчерта, че неплатените сметки се отнасят за около 2000 производители, от които 600 имат да плащат по повече от 300 хиляди евро. Тези компании водят нелоялна конкуренция спрямо останалите 36 хиляди млекопроизводители в страната и застрашават финансовата стабилност, изтъкват от "Колдирети".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.