1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Eксперти очакват отчетлив спад в цената на пшеницата

Eксперти очакват отчетлив спад в цената на пшеницата

Обработваемите площи в САЩ през 2014/15 икономическа година ще достигнат до 22,47 млн. хектара

Миналата седмица приключи с ценови сътресения за пшеницата, като тенденцията се запази и в понеделник, информира порталът agrarheute.com. Причина за това са най-вече данните за американския експорт и прогнозите за развитието на цената. От една страна през последните дни се регистрира влошаване на експорта от САЩ, а  от друга чувствително повишаване на европейския. Прогнозите за отчетлив спад в цените на зърното също оказаха натиск върху пазара.

По време на конференция през миналата седмица от американския департамент по земеделие (USDA) прогнозираха, че обработваемите площи пшеница в САЩ през 2014/15 икономическа година ще достигнат до 22,47 млн. хектара. Новата реколта се очаква да достигне 58,7 млн. тона, което е доста повече в сравнение с предходната стопанска година, когато общите добиви възлизаха на 57,9 млн. тона. Преди всичко експертите очакват отчетлив спад в цената на пшеницата. Ако средната цена  на американската пшеница през 2012/13 година е била 209 евро за тон, през текущата година тя ще падне до 182 евро за тон. За следващата икономическа година от USDA очакват цената на пшеницата да падне с 22% до 142 евро за тон, пише agronews.bg.

Европейският експорт отново тръгна нагоре

Към 18 февруари в Европа са издадени разрешителни за износа на 756 000 тона пшеница, след като в предходната седмица за експорт са били предвидени 315 000 тона зърно. За споменатия период Германия е продала 197 000 тона пшеница а Франция- 344 000 тона пшеница. Износът на ЕС за трети страни достигна 19,2 млн. тона, което е с 52% повече в сравнение с предходната година.

В петък цените на пшеницата в Европа отбелязаха известен спад. В течение на седмицата котировките почти достигнаха границата от 200 евро за тон. Не успяха да я преминат, и в петък се понижиха с половин евро до 198,50 евро за тон. На директните пазари в Европа цената на пшеницата в края на миналата седмица се понижи. В Хамбург пшеницата със срок на доставка през февруари се продаваше при 200 евро за тон, което е спад с 3 евро спрямо предходния ден. Все пак тя остана по-скъпа в сравнение с предишната седмица. Фуражната пшеница със същия срок на доставка в Хамбург се продаваше с 1 евро по-евтино при цена от 196 евро за тон. 


Заради политическата ситуация в Украйна пазара в Черноморския регион остава несигурен и противоречив, пише agroportal.bg. В момента пшеницата със срок на доставка през март  е по-скъпа, докато фючърсите с по-късен срок на доставка поевтиняват.

 

Етикети пшеница, цена, спад, USDA
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.