1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Еликсир на 108 г. пазят в Плевен

Еликсир на 108 г. пазят в Плевен

 

Във винарската изба на Института по лозарство в Плевен се намира уникална бутилка. Тя е на 108 години. След като веднъж е поставена на стелажа, повече не е местена. Никой няма право да я докосва. Дебелият слой прах не позволява да се види има ли върху забележителния стъклен съд някакъв етикет.

Според специалистите течността вътре отдавна не става за пиене. Те прогнозират, че някогашното вино се е превърнало в пихтиеста маса.

Ценно вече не е съдържанието, а прахът върху стъклото. Практиката показва, че минат ли три до четири десетилетия, сухите вина вече не са годни за консумация. И въпреки това видът на 108-годишната бутилка учестява дишането на ценители и колекционери.

Мнозина са проявявали желание да я купят. Отговорът обаче не им дава никакви шансове - бутилката няма цена. Затова не може да бъде продадена. Плевенската изба също е на преклонна възраст. Тя вече навърши един век и се счита за най-старата на Балканите.

Вградена е в земята. Температурата вътре не се променя никога и не зависи от сезоните. От век насам винарите са поставяли по 10-15 бутилки и на картонче или медна плоча е записвана годината на производство. Така че в подземието се пазят и много други уникални екземпляри на достолепна възраст./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.