1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС прие нови правила за етикетите на храните

ЕС прие нови правила за етикетите на храните

 

Европейският парламент (ЕП) прие два закона срещу неверните или подвеждащи надписи на етикетите на храните, консумирани ежедневно от гражданите на Европейския съюз, съобщиха световните агенции.
Бяха одобрени и нови правила за прибавянето на витамини и други минерали към храните. Очаква се новите закони да влязат в сила поетапно през следващите три години и да накарат производителите на храни да бъдат по-внимателни към твърденията, които правят за храните си.
Според новите правила производителите ще имат право да включват в етикетите информация за съдържанието на мазнини, захар, сол или енергия, само ако тя отговаря на определени стандарти. Ако например на етикета се посочва дадено положително качество на продукта, то на него задължително трябва да са отбелязани и негативните аспекти, ако има такива.
Например, ако даден продукт има ниско съдържание на захар, но много повече сол, то на етикета трябва да има надпис "ниско съдържание на захар, но високо съдържание на сол".
Новите правила няма да бъдат прилагани за пресните храни, каквито са плодовете, зеленчуците и хляба. Продуктите с търговска марка могат да продължат да се предлагат в настоящия си вид в продължение на още 15 години./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.