1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Есенната сеитба в област Монтана почти приключи

Есенната сеитба в област Монтана почти приключи

Пустеещите земи са сведени до минимум заради очакваните европари

 

Рекордните за последните години 378 155 дка с пшеница и 71 494 дка с ечемик са засети до 20 ноември в област Монтана, сочи справката на областната дирекция "Земеделие и гори". Твърде вероятно е в отделни общини или населени места сеитбата да продължава на малки парцели, които стопаните не искат да изоставят заради очакваните догодина евросубсидии, коментират специалистите от дирекцията. Така рухва митът, че българинът се е отчуждил от земята и не иска да я обработва.

Досега с най-много засети площи е община Вълчедръм - 95 200 дка с пшеница и 23 300 дка ечемик. Според информацията оттам, по този начин пустеещите земи в Златията вече са сведени почти до минимум. След Вълчедръм най-много есенни зърнени култури са засели земеделските производители в община Монтана - 74 620 дка с пшеница и 7220 дка с ечемик. Повече от половината площи са наторени предсеитбено с азотни торове. Калиевото и фосфорното торене са в далеч по-малки количества от необходимото според технологичните изисквания, защото производителите не разполагат с достатъчно средства.

До края на второто десетдневие на ноември на много места в Северозападна България - Видин, Враца, Монтана, Ловеч, стойностите на средноденонощните температури надхвърлиха значително нормите за сезона. Вследствие на този фактор късно засетите в началото на ноември есенници натрупаха нужната ефективна температурна сума за встъпване във фаза на поникване. При значителна част от посевите, засети в първата половина на октомври, вече се наблюдава фазата на братенето, а при засетите през втората половина на октомври - масова поява на фаза трети лист.

През периода до края на ноември прогнозираното постепенно влошаване на топлинните условия ще доведе до по-забавени темпове на вегетация при есенниците. През първата половина на периода се прогнозират стойности на температурата над нормата и над биологичния минимум от 5 градуса С, нужен за развитието на посевите. Това ще даде възможност засетите през първата седмица на ноември посеви да формират 1-2 лист. В края на месеца очакваното понижаване на температурите ще доведе до постепенно затихване на вегетацията при пшеницата и ечемика.

Очакваните валежи в полската част на областта между 8 и 20 литра на квадратен метър ще увеличат влагозапасите в горния почвен слой. През първата половина на периода условията ще бъдат подходящи за извършване на почвообработка и за приключване на закъснялата в някои общини есенна сеитба.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.