1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Есента в цифри за област Монтана

Есента в цифри за област Монтана

 

Близо 30 000 тона е производството на маслодаен слънчоглед в областта, при положение, че остава за прибиране още един процент- около 2000 дка. На върха на добивите са производителите от община Лом с отчетени 242 кг добив от декар, но пък в община Монтана са произвели най-много суровина - 5792 тона. Средният добив за областта е 154 кг от дка.

Царевицата за зърно е прибрана от две трети от площите и средният добив досега е 409 кг от декар, което е рекорд за последното десетилетие. Тук първенци са земеделските производители от община Брусарци с 642 кг от декар.

В есенната сеитба водят общините Монтана, Вълчедръм и Бойчиновци със засети по над 17 000 дка пшеница във всяка една от тях. Общо за областта площите на пшеницата вече са повече от 85 000 дка, а на ечемика - 17 470 дка. На повече от половината от нивите е направено предсеитбено торене с азотни и калиеви торове, сочи бюлетинът на ОД "Земеделие и гори". Дълбоката оран е преминала върху 37 135 дка, като най-много площи са изорани в община Медковец - 9220 дка./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.