1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Етерично-маслените култури имат стабилни цени и сериозни пазари

Етерично-маслените култури имат стабилни цени и сериозни пазари

Станете милионер с билкова плантация

 

Имате 2-3 декара пустееща нива и се чудите как да вържете двата края? Няма какво да го умувате, захващайте се с отглеждането на билки. Култивираното производство на лечебни растения е една много сериозна бизнес перспектива. Защото етерично - маслените култури имат много стабилни международни пазари и високи изкупни цени.

Още един плюс да започнете да гледате лековитите треви е това, че не са ви нужни кой знае какви големи капиталовложения, за да подхванете бизнеса. Трябва ви земя - между 2 и 5 дка в зависимост от това каква култура ще отглеждате, желание и около 3-4 хиляди лева за закупуване на разсада или на семената и за препарати срещу болести.

Преди да се захванете с билките, внимателно проучете дали климатът в региона, в който живеете, е подходящ за съответното растение. Много хора допускат грешката да се хвърлят да засаждат култури, за които са чели, че вървят много скъпо, но не преценяват дали атмосферните условия ще им понесат. Затова предварително проучете капризите на всяка една билка, пазарите й вътре в страната и зад граница и тогава купувайте разсада.

Друга грешка, която допускат предприемачите в този бизнес, е, че залитат към най-рекламираните валериана, лавандула, роза, за които се твърди, че най-скъпо се продават. Това не е съвсем така. Ще спечелите доста и от билките подправки розмарин, майоран, девесил, мащерка. Доста се печели и от беладона, медицинска ружа, маточина, жълт кантарион. По 2 ст. струва стръкчето жълт кантарион, за един декар са ви нужни 10 хиляди растения. Толкова стръка ви трябват и от маточината, която се продава между 1,2 и 1,6 стотинки в зависимост от това дали е предназначена за суха дрога, за чай или за извличане на етерично масло. От декар се добиват по 250 кг билка. Майоранът е доста търсена в Европа подправка, от която се добива и етерично масло. То се търгува за над 100 лв. килограма. Стръкчето струва 1,5 стотинки, за декар ви трябват около 9-10 хиляди растения, от които после добивате между 300 и 600 кг сухо вещество.

Едно от най-масово търсените на българския пазар лековити растения е лайката. Пласментът й е осигурен от раз и в Аржентина, Египет, Чехия, Полша и Унгария. По 2 ст. струва стръкчето, един декар поема около 10-12 хиляди разсада, а добивът е 1000-1200 кг. Босилекът на същите цени дава по 3 хил. кг. Най-скъпо е стръкчето розмарин - 10 ст. Разсадите може да закупите от казанлъшкия Институт по розата и етерично-маслените култури, но в страната има и доста частни разсадници, които също продават скъпоценните стръкчета./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.