1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европа ще шофира с димовски биодизел

Европа ще шофира с димовски биодизел


В бившата база на “Зърнени храни” в град Димово се изгражда завод за производство на биодизел. Екологичното гориво ще се произвежда във високо технологична рафинерия и ще се извлича от маслодайните култури рапица, соя и слънчоглед.

Годишно в рафинерията, собственост на софийската фирма “Индустриалекспорт”, ще се преработват 25 000 тона маслодайни култури. Рафинерията, в която се инвестират над около 7 милиона лева, трябва да започне работа в средата на годината.

Голямо стойностно значение за община Димово ще има Заводът за преработка на соя, слънчоглед и рапица, като основна суровина за производство на биодизел, казва кметът на Димово Тодор Илиев.

Някои го наричат екологично дизелово гориво, защото отговаря на всички изисквания на екологията. Това е предприятие с твърде сериозна инвестиция и в завършения продукт на цялото предприятие стойността на инвестицията ще бъде над 3,5 млн.

Ние не разглеждаме предприятието само за преработка на тези три вида суровини и производството на нерафинирано олио и на биодизел, а и някои съпътстващи него производства, за да се гарантира една безотпадна технология на цялата преработка.

В момента се проучват пазари и технология за преработка на обелките от слънчогледа. Тъй като той е една от основните суровини за производството, люспите му са в много голямо количество - някъде около 10 хил. тона годишно.

Затова се предвижда да бъдат брикетирани и изнасяни на пазара като биобрикети. “Чисто практически погледнато от наша гледна точка това е един ресурс за парните отопления на училища и градини в общината - разказва Тодор Илиев. - Разговаряхме с фирмата и имаме уверение да бъдем едни от първите ползватели на биобрикети при условие, че е по-ниска стойността му от другите традиционни горива”.

Общата ангажираност на работна ръка по технологичния процес е 37 души, в това число висш персонал - инженери, техници, технолози, лаборанти. Засега от общината са предложили на фирмата 3-4 човека - машинен инженер, технолог, счетоводител. Отделно от всичко това ще има 10-15 човека помощен персонал - началник складове, охрана, товарачи и т.н./focus-news.net

 AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.