1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европа свива производството на захар

Европа свива производството на захар

 

Комитетът по захарта към Европейската комисия е дал зелена светлина на предложението да се намали с поне 2 млн. т производството на бяла захар през стопанската 2007-2008 г. като контрамярка срещу свръхзапасите от този продукт. Решението е одобрено на последното заседание на комитета миналия четвъртък и се очаква да се приеме от Европейската комисия в близките дни.

От 2005 г. насам страните от общността годишно трупат по пет милиона тона излишъци от свръхпроизводство на захар. Въпреки приетите през миналата година от Еврокомисията ограничителни мерки запасите не намаляват и това се отразява на цените. Средните стойности за тон бяла захар се движат около 332 долара.

Европейският съюз е вторият по големина износител на захар в световен мащаб и за да не се стига до дъмпинг, еврокомисарите предприемат различни мерки за намаляване на производството.

Комитетът по захарта ще предложи на 18 от държавите членки да намалят производствените си квоти за тази година. По този начин общото производство се очаква да се свие с около 13.5%. Планът предвижда допълнителни стимули за производителите в Гърция, Италия и Полша, които намалят двойно тазгодишното си производство. От чешките фермери се иска да редуцират площите със захарно цвекло със 7.29%, от испанските - с 10.53%, Швеция - 10.26%. Най-малка редукция се планира в Унгария, Словакия и Финландия, съответно с 6, 4 и 3 процента.

Миналата година за всеки непроизведен тон захар производителите бяха субсидирани със 730 евро. Тази схема обаче не задейства и фермерите намалиха символично производството си, припомнят наблюдатели.

Преди две години Евросъюзът премахна субсидиите за захарта и прекъсна практиката за продажба на евтина захар извън общността. В момента Евросъюзът въвежда експортни субсидии, за да намали количествата захар на вътрешния си пазар./regal.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.