1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европа затяга изискванията към биопродуктите

Европа затяга изискванията към биопродуктите

В рамките на Европейския съюз органичните култури се отглеждат върху 3.6% от земеделските площи

 

Европейският съюз подготвя по-стриктни правила за производство и продажба на биологичните (или органични) продукти, чието търсене през последните години рязко нарасна. Целта е потребителите да получат по-големи гаранции срещу вероятността от замърсяване на тези продукти с генно модифицирани организми. По правило биопродукцията се отглежда по естествен път, без употреба на пестициди, медикаменти или други химични препарати, затова и критериите за безопасност са по-високи.

Преди месец комисията по земеделие одобри консултативния доклад за сертифициране, етикетиране и системите за контрол в биоземеделието, предложен от френски екологични организации. Въз основа на него ще се изработят нови, по-стриктни правила към биопродуктите. В рамките на Европейския съюз органичните култури се отглеждат върху 3.6% от земеделските площи. Всяка година обаче те нарастват с около 30 на сто. Въпреки трикратно по-високите цени от тези на конвенционално произведените култури търсенето на биопродукти продължава да расте.

Според Еврокомисията не е законно да се продават хранителни продукти със съдържание на генно модифицирани организми (ГМО), освен ако това заразяване е случайно. Дори и в този случай то не трябва да превишава определения от ЕС праг от 0.9% ГМО съдържание. Самите производители трябва да гарантират, че са предприели всички мерки срещу незаразяването с ГМО. Комисията по земеделието счита, че европейското лого за храни, в които 95% от съдържанието е органично, и терминът ORGANIC трябва да са задължителни за биопродукти, като трябва да се използват и познати за потребителите обозначения на частните сертификационни организации. Всяка държава членка трябва да гарантира, че системата й за контрол проследява всички етапи на производство и дистрибуция на биопродукти. Според еврокомисарите трябва да се засили и контролът върху вноса на биопродукти./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.